Koninklijke Toneelvereniging Voor God en den Evenmensch

ATROPA – Wraak van de vrede – Tom Lanoye

Toen Voor God en den Evenmensch in 2000 met kindertheater van start ging, besloot het om kinderen en jongeren tot hun achttiende toe te laten om hen nadien, bijna organisch, door te laten groeien naar het volwassen theater. De praktijk bleek echter anders.

Op hun achttiende, sommigen na tien jaar acteren en meewerken in het Ringtheater, trokken veel van onze jongeren de grote wijde wereld in, of op zijn minst naar een kot in een studentenstad.

Slechts enkele spelers sloten na KinderkunstVEEG! en OverstekendWild, naadloos aan bij de volwassenen. Mooie voorbeelden zijn Yentl Scheirs en Shana Debusschere.

Maar ook bij de anderen bleek de theatermicrobe te blijven kriebelen. Twee jaar geleden kwam een tiental twintigers – ex-kinderkunstVEEG!/OverstekendWild, aan de bel hangen met de mededeling dat ze het toneel zo misten!

Meteen overstappen naar de ‘echte’ volwassenen leek nog een brug te ver, maar waarom niets ondernemen met de jongvolwassenen? Zo klonk het verzoek. Shana Debusschere had al meteen een voorstel van een te spelen stuk onder de arm: ATROPA – De wraak van de Vrede.

‘WAT??’ (toenmalige reactie van ondergetekende)

Atropa, geschreven door Tom Lanoye, in opdracht van Toneelhuis (Antwerpen) is een zeer vrije bewerking van diverse stukken van Euripides die handelen over de Trojaanse oorlog. Lanoye maakte ook gebruik van teksten van Aischylos, Jean-Paul Sartre, George W. Bush, Donald Rumsfeld en Curzio Malaparte. Guy Cassiers regisseerde de voorstelling die in 2008 in première ging in Antwerpen. Voor het overige wordt het bloedernstige, angstaanjagend mooie meesterwerk amper gespeeld, op enkele dappere Duitse producties na. Na grondig onderzoek en analyse (weer door ondergetekende) is het duidelijk waarom!

En nu spelen wij het…

En we willen dit doen met het nodige ontzag voor de epiek van de Griekse mythologie en de fantastische bewerking van Tom Lanoye. We brengen ATROPA strijdlustig, tot het bittere eind. Als er manschappen verloren gaan betreuren we dat, maar een huzarenstuk als dit breng je nu eenmaal niet zonder scha of schande…

Voor deze topproductie mogen we beschikken over enkele jonge talenten zonder weerga! Al wekenlang repeteren ze met een huizenhoog respect voor de Griekse mythologische figuren als Klytaimnestra (het verlies van een dochter), Agamemnon (zijn oogappel voor wind!), Helena (‘een hoer!’), Ifigineia (het offer), Hekabe, Andromache, Mégaira, Mitéra (vrouwen van een verwoest Troje) en Paris en Achilles (helden!).

 Je beeft, mijn kind? Je huilt? Voorvoel je je lot?

Kom, lief klein wezen, kom in moeders armen, kom.

Bedwelm haar voor het laatst met je geluidjes, help

haar met het zoet aroma van je huid verdoven.

Vergeefs kwam je haar lichaam uit gewroet, vergeefs

heeft zij om jou gebloed, vergeefs werd je gevoed

door deze borsten: vruchteloos was heel jouw leven.

Omhels de moeder die je zinloos heeft gemaakt

en druk je kleine lippen op haar mond… Vaarwel!

Noteer nu al: 18, 19 en 20 maart 2016.

Met Julie Smet, Shana Debusschere, Lisa Vermassen, Pieter Van Hove, Fien Malfliet, Delphine De Potter, Pauline Smet, Tom Borghgraef, Louise Smet, Yentl Scheirs.

Regie: Do Van Ranst.

Klik hier om tickets te bestellen.