Koninklijke Toneelvereniging Voor God en den Evenmensch

Drie Zusters

Het eerste bedrijf van DRIE ZUSTERS speelt zich af tijdens de verjaardag van Irina, de jongste zus van Olga en Masha. Deze dag moet gevierd worden, maar tegelijkertijd is het precies een jaar geleden dat vader overleed. Hoe kun je een verjaardagsfeest vieren met de sterfdag van vader in gedachten?

Andrej                    Ik wil al een hele zomer een boek vertalen uit het Engels…

Wershinin             Oh, kent u Engels?

Andrej                    Nee, dat is het probleem.

Het tweede bedrijf speelt zich af op carnavalsavond. Natasja, inmiddels getrouwd met Andrej, de broer van de drie zusters, gebruikt de situatie van haar gezinsleven om het carnavalsfeest buiten de deur te houden. Geen feest dus vanavond, terwijl alle anderen daarop rekenen.

Olga       Of er wat is? Ik heb veertien uur gewerkt. Ik ben tevoet naar huis gekomen door straten vol dronken mannen. En ik heb in kots getrapt geloof ik.

Tijdens het derde bedrijf, dat zich diep in de nacht afspeelt, staat de stad in vuur en vlam. Maar de brand binnenskamers, in de mensen zelf, wordt naarmate de tijd voortschrijdt veel belangrijker dan de brand buiten.

Irina        De kloof tussen mij en mijn echte leven wordt alsmaar dieper. En op een dag zal ik in die kloof springen en mijn nek breken.

In het vierde bedrijf is het ouderlijk huis van de drie zusters geheel door Natasja en Andrej in bezit genomen en lijkt er een einde te komen aan een periode vervuld van fantasieën, idealen en van dromen koesteren…

Kulygin                  Vaarwel!!

Tusenbach            We zien elkaar terug, als god het wil.

Anfissa                  Niet vergeten schrijven!!

Masha                   Kan jij lezen?

Anfissa                   Nee. … Vaarwel!!

De OUDGEDIENDEN, de ‘jongvolwassenen’ van Voor God en den Evenmensch (lees: zij die 15 jaar geleden als achtjarigen de theatermicrobe kregen bij KinderkunstVEEG!) brengen eigenzinnig en dus een tikkeltje tegendraads deze onverwoestbare klassieker van Anton Tsjechov in een regie van Do Van Ranst.