Koninklijke Toneelvereniging Voor God en den Evenmensch

Een Koninklijk Probleem / Moeidunie!

Ons gekende recept: de jongsten van Kinderkunst VEEG! spelen voor de pauze, de iets ouderen van Overstekend Wild erna.

Een Koninklijk Probleem

KinderkunstVEEG! is deze keer een klas die leert over ‘grote mensen dingen’. Al snel gaat het over stress, burnouts… en liefde en trouwen. Blijkt dat trouwen vandaag anders kan zijn dan vroeger: Man/man, vrouw/vrouw… en hoe zit het dan met kindjes? Het zadelt de leerlingen met brandende vragen op.

De juf beslist om het een en ander duidelijk te maken door middel van theater. De zesdes spelen immers, zoals elk schooljaar, een toneelstuk. Deze keer gaat het stuk over de mogelijke huwelijkspartner van ene Prins Leonard. De leerlingen krijgen alvast een try-out voorgeschoteld en worden zo geconfronteerd met trouwen vroeger en in adellijke kringen. Bestaat dat echt: een huwelijk tussen twee mensen die niet zelf voor elkaar hebben gekozen? ‘Toen wel’, weet de juf. ‘En in die kringen’. Uithuwelijken wordt onder de loep genomen. De leerlingen komen erachter dat het zelfs vandaag nog kan. Maar gelukkig wordt ook de tijdloze, mooie liefde en het good old iemand ten huwelijk vragen in het voetlicht gezet. Al dan niet op één knie…

Het stuk ‘Een koninklijk probleem’ van Kees en Nelleke Folmer, waarin bemoeizieke kasteelbewoners en hun nieuwsgierige werklieden het liefdesleven willen uittekenen van Prins Leo, inspireerde Do Van Ranst (regie) meer dan genoeg om er nog een tweede tekst aan toe te voegen en die in de mond te leggen van een wel heel theatrale klas met leerlingen die tussen de acht en dertien jaar jong zijn….

HENDRIK – Wat een mop zeg. Dus je wilde eens kijken hoe alles er hier uitzag?
MARIA – Inderdaad. Vooral prins Leø.
HOFDAME – Zooo, zooo, prins Leo, hè?
MARIA – Ik heb gewed met mijn zusje Anna, dat ik hem binnen twee maanden mee terug zou nemen.
HENDRIK – Een zus! Is er dan nog een prinses? Is ze ook zo mooi?
HOFDAME – Hendrik! Rustig!
HENDRIK – Zoals ik al zei MARIA, prins Leo is niet zo makkelijk te vangen.
HOFDAME – Ja, hij vindt dat vrouwen zich overal mee bemoeien.
MARIA – Ø, je bedoelt dat ze de hele dag roepen: Leø, doe dit! Leø, Leø, doe dat, Leø, kom  hier! Leø, láát dat!

Moeidunie!

De acteurs en actrices van Overstekend Wild! zoeken het deze keer dicht bij zichzelf. Geen fantasierijke wezens, bekende personages of historische stukken deze keer. In ‘Moeidunie!’ vertolken ze een stel tieners waar ze soms heel wat mee gemeen hebben. Die opstandige pubers treffen elkaar
in de wekelijkse strafstudie, onder leiding van ‘De Duif.’ Die is streng, maar bijna altijd elders aan het genieten van een goed kopje koffie, dus hebben de jonge regelbrekers het rijk voor zich.

Zoals alle tieners worstelen ze echter met zichzelf en met elkaar. Over snoep van’t Kruidvat of een pakske Marlboro Light, over prille liefde of ruzie met de ex, over Playstation of Snapchat. Over veel stoerdoenerij, maar ook over kwetsbaarheid en wat het betekent om jong te zijn.

Als voorproefje, enkele totaal uit hun context gerukte uitspraken van de personages.

EMILY – Zijt gij nen koala ofzo?
LAURA – Gij speelde liever met de knoppen van uwen Playstation, dan met mij!
FEBE – Terug naar de heterocyclische verbindingen …
ROBBE – Amaj, een echte strever in de strafstudie!
AMBER – Nee jong, Afrika zegt mij echt niets. Ge hebt daar bijna nergens bereik!
MEREL – Dit is zó cool!
ELISE – Wie fout is trakteert den andere op een zak snoep uit ’t Kruidvat.
FRÉ – Strafstudie is zo erg niet. We hebben hier meestal een toffe tijd.
EMMA – Hoe fucking saai is dat hier!
MAARTEN – Even clean als mijn grootmoeder.
ILKE – Moeidunie!

Tickets bestellen