Koninklijke Toneelvereniging Voor God en den Evenmensch

’t Zit in de familie

’t Zit in de familie (oorspronkelijke titel: Un air de famille) is in Frankrijk een succesvol toneelstuk waarvan in 1996 door de Franse regisseur Cédric Klapisch een gelijknamige film is gemaakt. Acteurs Agnès Jaoui en Jean-Pierre Bacri schreven samen het toneelstuk en tekenden vervolgens in nauw overleg met Klapisch voor het filmscenario.

De spelers van Voor God en den Evenmensch brengen in hun en uw vertrouwde Ringtheater (én Onder Den Balkon!) de onderhuidse spanningen van de schijnbaar doorsnee familie Menard die door een samenloop van omstandigheden tot een uitbarsting komen. Laat het nu net de verjaardag zijn van Yolande, de reden van hun samenkomst in ‘Au Père tranquille’, het café van Henri, die, uitgerekend nu, te horen krijgt dat zijn vrouw op het punt staat hem te verlaten. En laat het in één moeite door ook net de dag zijn waarop Philippe, een semi-succesvol zakenman, zijn televisiedebuut heeft gemaakt en alleen maar uit is op schouderklopjes en bevestiging van de familie. Zusterlief Betty, een opstandige rebel die geen blad voor de mond neemt, voorziet de oplopende irritaties van snedige repliek die, vooral door ‘mama’ tactloos gepareerd wordt met opmerkingen over het feit dat ze op haar dertigste nog steeds niet getrouwd is en zich wat vrouwelijker mag gaan gedragen. Tot slot is er de integere barkeeper Denis, waarmee Betty er een, voor de rest van de familie ‘verborgen geschiedenis’ op na houdt.

’t Zit in de familie is een stijlvolle, maar pretentieloze bitterzoete komedie die zich graag concentreert op de psychologische ontwikkeling van de personages, maar tegelijk ook de kantjes, de ditjes en datjes van u en ik blootlegt. Dus: gelieve vlug kaartjes te bestellen om vervolgens heel dicht bij de Menards te komen zitten in het gezellige café Au Père tranquille.

Regie: Dirk Meul

Spel: Veerle Cosyns als mama, Cesar De Backer als Denis, Kristel De Backer als Betty, Do Van Ranst als Philippe, André Verbeke als Henry en Pascale Verschelden als Yolande.

Speeldata: zaterdag 28/11 20u, zondag 29/11 15u, maandag 30/11 20u, vrijdag 4/12 20u, zaterdag 5/12 20u.

Klik hier om tickets te bestellen.