Koninklijke Toneelvereniging Voor God en den Evenmensch

Hoerenleed

HOERENLEED werd in 1994 gecreëerd in het Multatuli-theater in Antwerpen en sindsdien door tientallen gezelschappen opgevoerd. Wellicht is het succes te danken aan het feit dat het stuk op diverse plaatsen, zonder decor, kan gespeeld worden (café, terras, straat, pleintje), aan zijn directe, volkse taal en aan het feit dat het publiek rechtstreeks aangesproken en bij de actie betrokken wordt.

De oudere Jenny (hoer ‘pour l’argent’) en de jongere Emmy (hoer ‘pour l’amour’) tippelen beide in het afgebakende deel van hun straatje. Ze hebben elk al een aantal mislukte relaties achter de rug en het wordt onmiddellijk duidelijk dat er nog enkele zullen volgen. Nijdige, jaloerse verwijten wisselen af met vragen om raad en steun bij elkaar, maar echt op eigen benen hebben en zullen ze nooit kunnen staan: ze kunnen niet zonder man.

Die tragiek van teveel vrouw-zijn wordt in de taal van Jan Christiaens Sr. echter ruimschoots verbloemd door de kleurrijke, recht-voor-de-raapse taal, die beide dames gebruiken, meestal in de hilarische beschrijving van hun ‘klanten’. Zowat het hele gamma van toestanden en fait-divers die verband houden met het oudste beroep ter wereld, komt aan bod en het is lachen geblazen met de wijze waarop de dames die vertellen en beschrijven.

Ons stuk wordt ook opgefleurd door liedjes en melodietjes die de sfeer van het oude Sint-Andrieskwartier in Antwerpen oproepen. Kathleen Mettepenningen en Karolien Dauwe spelen Jenny en Emmy, Tjen zingt en speelt en diverse mannelijke figuranten zorgen voor de aanvoer van ‘klanten’. Negen kansen op tien dat u als man in het publiek ook aangesproken wordt om voor een zacht prijske mee te gaan ‘naar boven’ voor een ‘petit of grand complèt’. Speel het maar mee, het is echt niet echt.

HOERENLEED wordt gespeeld in het Ringtheater op zaterdag 12/09 (20u), zondag 13/09 (15u), maandag 14/09 (20u), vrijdag 25/09 (20u) en zaterdag 26/09 (20u).

KLIK HIER OM TICKETS TE BESTELLEN.