Koninklijke Toneelvereniging Voor God en den Evenmensch

Biedermann en de brandstichters

“Biedermann en de brandstichters” is de geschiedenis van een bedrieglijke fabrikant van haargroeimiddelen, die in zijn stamkroeg luid zijn stem laat horen dat ze maar al die terroristen en brandstichters moesten opknopen. Maar als die brandstichters zich dan in zijn eigen huis aanbieden blijft hij besluiteloos en ontbreekt hem de moed om hen de deur te wijzen. Terwijl hij genadeloos is voor zijn huisgenoten en werknemers, verschuilt hij zich achter zijn goedmoedigheid en menselijkheid die hij voor de buitenwereld ten toon spreidt en laat toe dat de terroristen alle voorbereiding treffen om zijn huis op te blazen. De manier waarop hij zich met open ogen en oren laat inpalmen door zijn ongenode gasten is soms zeer grappig, soms in-triest en bezorgt ons afwisselend gevoelens van medelijden en woede om zoveel domheid.

Max Frisch schreef met “Biedermann” één van de meest succesvolle stukken van het Duitstalige repertoire. Voor het eerst gespeeld in 1958 werden van de pocket-uitgave van het stuk in 2010 al meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht. Het stuk werd en wordt in alle kleine en grote theaters over heel de wereld gespeeld en behoort tot de verplichte lectuur in de Duitstalige scholen. “Biedermann” is bij geen enkel genre onder te brengen, het is geen tragedie, geen komedie en ook niets tussenin. Het zou zowel een Grieks drama als een Duitse klucht kunnen zijn.

Komt u ook kijken wat u er van maakt? De waarheid zal nadien aan de toonbank van uw stamkroeg duidelijk worden.

Met Veerle Cosyns, Tanja D’hoey en Lotte Vereecken als het antieke “koor”, Tjen De Munck en Yentl Scheirs als de terroristen, André Fobe en Martine Olieux als meneer en mevrouw Biedermann en verder nog Lynn Quintelier, Alexandra Alasheeva en Patrick Van Wauwe.

Tickets kan je bestellen via deze link.