Koninklijke Toneelvereniging Voor God en den Evenmensch

Niet Bang Te Krijgen

Erfgoedcel Land van Dendermonde verzamelde negen volksverhalen: eentje voor elke gemeente binnen haar werkingsgebied. De verschillende, soms eeuwenoude vertellingen werden door auteur Do Van Ranst herwerkt tot een groot fantasierijk verhaal van alle tijden en voor jong en oud. In Niet Bang Te Krijgen gaat de elfjarige Lisse ’s nachts op avontuur met o.a. De Lange Man van Zele, Osschaert uit Hamme, Kludde, De Zware Madam, de Heks van Buggenhout. Deze en andere mysterieuze figuren brengen Lisse naar Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele.

Do Van Ranst maakte van het boek dat begin 2019 verscheen bij Standaard Uitgeverij een theaterstuk dat voor het eerst zal worden gespeeld door theatergroep Voor God en den Evenmensch, Hamme. Voorstellingen eind november en begin december in het Ringtheater te Hamme. 42 (!) personages van vroeger en een beetje van nu maken hun opwachting in dit bijzondere verhaal van alle tijden…

Lisse kan de slaap niet vatten in haar nieuwe bed in het nieuwe huis.
Ze verhuisde met haar familie naar Zele. Ze gaat er naar een nieuwe school. Alles is nieuw. Zelfs haar pyjama.
Enkele klasgenoten waarschuwden haar voor De Lange Man. Hij grabbelt wakkere kinderen uit bed, na twaalven. Onverbiddelijk.
Diezelfde Lange Man neemt Lisse mee en verlaat haar weer in… Hamme. Daar leert ze Osschaert kennen, met zijn duivelsstreken en zijn jankerige viool. En dat is nog maar het begin.
De nachtelijke reis brengt Lisse in de 9 gemeentes van het Land van Dendermonde en langs stokoude volksverhalen met hun mysterieuze figuren die voor jong en oud inmiddels vergeten zijn of nog steeds tot de verbeelding spreken.
Laat je op sleeptouw nemen. Leer Lisse kennen. Ontmoet Leander, Kludde, De Zwarte Madam en nog zoveel andere personages in deze familievoorstelling, bol van fantasie. Als je erin gelooft, natuurlijk. Of niet.
Voor Erfgoedcel Land van Dendermonde herwerkte Do Van Ranst de oude volksverhalen tot vertellingen voor nu en later. Een theaterbewerking lag voor de hand. De Koninklijke Toneelvereniging Voor God en den Evenmensch zette er graag haar tanden in. Een twintigtal spelers tussen de 12 en 80 jaar brengen ieders fantasie weer tot leven in het Ringtheater.
Er is geen enkele écht goede reden om niet te komen kijken. Tenzij u bang bent, natuurlijk. Of niet gelooft in de oerkracht van fantasie.

Speeldata: 30/11 – 01/12 – 02/12 – 06/12 – 07/12 – 08/12.

TICKETS BESTELLEN