Koninklijke Toneelvereniging Voor God en den Evenmensch

Sjwèk, of hoe het klinkt als ik te pletter sla

Waar onze vereniging eigenlijk wou wachten tot in 2018 om ook ons stuk rond WO I te brengen, zijn we eerder toevallig bij ‘Sjwèk’ terechtgekomen. Het zat in een reeks van Duitse stukken waar we wat in zijn gaan grasduinen, om eens een ander, hier minder gespeeld repertoire te brengen. Ook een beetje bij toeval werd Annelies De Wolf als regisseur aan dit stuk gelinkt. Annelies kwam zeer enthousiast met een versie op de proppen die Bart Van Nuffelen een tiental jaar geleden maakte voor theater Antigone en het duurde niet lang of onze keuze was definitief gemaakt.

‘De brave soldaat Svejk’ werd in 1923 als roman geschreven door Jaroslav Hasek, geboren in Praag. De wat dubieuze hondenhandelaar Svejk wordt in 1914 ingelijfd bij het Oostenrijks-Hongaarse leger. Tot wanhoop van zijn superieuren voert hij al hun bevelen zo akelig gehoorzaam uit, dat hij het hele militaire apparaat belachelijk maakt. De schrijver stierf voor hij het boek kon afmaken en we zullen dus nooit weten of Svejk ooit aan het front is geraakt, maar we volgen hem wel op zijn weg vol absurde en gekke situaties in een leger in oorlog.

Bewerker Bart Van Nuffelen behield een groot deel van de absurditeit in enscenering en dialogen. Hij verplaatste het stuk van het Russische front naar het België van 1914 en verder, last grappige liedjes in en flarden Brabançonne. Regisseur Annelies De Wolf doet er nog een schepje bovenop en laat ons spelen in een zandbak en zandzakjes. Piotten, rekruten, ambtenaren en officieren en de twee hoofdpersonages Sjwèk en Ferket worden afwisselend door verschillende acteurs/actrices gespeeld, terwijl een reporter het verloop van oorlog via de radio-avant-la-lettre verslaat.

‘Gij weet niet wat oorlog is, Ferket !’ zegt Kapitein Stokvis. ‘Oorlog kruipt in uwe kop, Ferket en fret aan uw hersenen, langzaam, tot er niets meer van over schiet. Den oorlog stinkt, Ferket !’

Doorheen de zeer komische en absurde dialogen klinkt echter steeds meer de wanhoop en de waanzin. Hoe drolliger de mensen en hun woorden worden, hoe pijnlijker het publiek de zinloosheid en wreedheid van de oorlog gaat aanvoelen. Een stuk dat u eerst laat bulderen van het lachen maar ook koude rillingen over uw rug zal jagen.

Maak het live mee in ons Ringtheater, deze keer niet op het podium, maar in de zaal, waar je vlakbij en soms middenin de actie zit. Zie maar dat ge gene petat op uwe kop krijgt…

Dirk en Tom Borghgraef, Cesar en Kristel De Backer, Shana De Busschere, Tjen De Munck, Lien Sillis, Yentl Scheirs, Patrick Van Wauwe, André Verbeke, Pascale en Pieterjan Verschelden en Lotte Vereecken spelen voor u onder meer piot Emanuel Ferket en soldaat Sjwèk, Kapitein Stockvis, Kolonel Drubbel, Generaal Opus in B groot, doktoors, Sjampetter Dieltjens, loketvrouwen, sluiswachter Cogge, Koning Albert I, Tsaar Nicolas en duzend, duzend gesneuvelde soldaten.

Klik hier om tickets te bestellen.