Koninklijke Toneelvereniging Voor God en den Evenmensch

Vijand van het volk

Regie: Joris De Bock

Dokter Stockman ontdekt dat het water van het kuuroord in zijn stad vervuild is en de bezoekers ziek maakt. In functie van de volksgezondheid kan hij niet anders dan zijn bevindingen openbaar maken. Hij roept al snel de hulp in van de lokale politiek. De burgemeester, tevens ook zijn zus, heeft haar bedenkingen bij deze ‘feiten’. Het nieuws bekendmaken zal immers ongelooflijke economische gevolgen hebben voor de stad.

Dit stuk van Henrik Ibsen, geschreven in 1882, blijft pijnlijk actueel. Een conflict over het algemeen belang verzandt in een concurrentiestrijd, waarin het eigenbelang niet weg te denken is.  

In deze hedendaagse bewerking van ‘Vijand van het volk’ onderzoeken de Oudgedienden hoe je de waarheid kan manipuleren en aanpassen aan je eigen agenda. De parallellen tussen het theater en de realiteit zijn oneindig en ongelooflijk boeiend.