Koninklijke Toneelvereniging Voor God en den Evenmensch

Oliver / Twist

De klassieker onder de klassiekers, Oliver Twist, van Charles Dickens hoeft haast niet meer voorgesteld te worden. Oké kort dan: Oliver groeit op in een weeshuis. Wanneer hij het aandurft om meer eten te vragen, wordt hij weggestuurd. Hij komt terecht bij een akelig pleeggezin, de Brownings, maar ook daar moet hij zich al snel wegscheren. In het Victoriaanse Londen van midden de negentiende eeuw (of is het toch 2019?) valt hij in de handen van een beruchte zakkenrollersbende en al bij zijn eerste klus wordt Oliver gepakt. De overvallen Mr. Brownlow is echter overtuigd van zijn onschuld en neemt Oliver in huis. Voor het eerst zit het Oliver mee, maar jammer genoeg niet voor lang. Oliver wordt opnieuw ontvoerd door de bende en zo moet hij wederom zien te overleven in de Londense onderwereld.

Deze gecomprimeerde, erg levendige en bij momenten grappige bewerking van Dickens’ meest geliefde werk, belooft hartverwarmend theater op te leveren. De door de theatergroep herwerkte en verjongde klassieker wordt met een massa aan spelplezier door de jonge acteurs en actrices van KinderkunstVEEG! gebracht. Regie: Shana Debusschere.

Deze klassieker kent echter ook een vervolg, geschreven door Els Borms. Deze Aalsterse regisseur en theaterauteur besloot onder de loep te nemen hoe het Oliver vergaat wanneer hij jaren later geëvolueerd is naar een succesvolle jongeman. Hij geeft een groot feest voor zijn vrienden. Wie zitten aan de feestdis: Rudyard Kipling, Miss Marple, Florence Nightingale – mensen naar wie hij enorm opkijkt samen met tal van personages waarmee Oliver als kind in aanraking kwam. De kok, mr. Turkey, de keukenhulp en zaalpersoneel en de bazige maître d’hôtel, ms. Rubbit zijn maar een paar van de kleurrijke figuren die het stuk bijzonder interessant maken. Uiteraard, en daar zit het venijn, organiseert Oliver dit diner niet zomaar…

Spannend kantje: in Twist wordt er ook een moord gepleegd die moet opgelost worden door Miss Marple (wie anders) en de inspecteurs Chapp en Watson. Uiteraard dragen zowat alle personages hun steentje bij om dit mysterie, met glans gebracht door de jonge bende van OverstekendWild, wel of niet te willen oplossen. Regie: Do Van Ranst.

Voorstellingen op 9, 10, 16 en 17 februari (om 19.30 uur op zaterdag en om 14.30 uur op zondag).

Klik hier om tickets te bestellen.