Koninklijke Toneelvereniging Voor God en den Evenmensch

Leen Vermeiren met Fernando Pessoa

Alles voelen op alle wijzen

Op zaterdag 19 mei om 20.00 uur presenteert Leen Vermeiren haar geheel vernieuwde poëzievoorstelling met achtergrondmuziek van Erik Satie en tijdgenoten.

Fernando Pessoa (Lissabon 1888-1935)

In zijn poëzie herkent men de grote thema’s van vooral het begin van de 20e eeuw : versplintering van persoonlijkheid, bedrog en zelfbedrog, weerzin van metafysica en rationaliteit, wetenschap en techniek als poëtisch gegeven, de drang naar een nieuwe vitaliteit.
Hij ontwikkelde een schrijfwijze waarbij hij verschillende personen bedacht (Pessoa betekent in het Nederlands ‘persoon’), die hij namen gaf en al schrijvend een deel van zijn gesplitste ‘ik’ laat vertolken. Alvaro de Campos, Ricardo Reis en Alberto Caeiro zijn de heteroniemen van Pessoa, verschillende namen voor verschillende andere, in zichzelf ontdekte ‘ikken’. Hoewel Pessoa tijdens zijn leven een illustere onbekende was, is hij na zijn dood ontdekt en gewaardeerd als één van de grote dichters van Portugal.  Schrijnender en indringender dan wie dan ook, heeft hij uiting gegeven aan een levensgevoel van verbijstering tegenover het mysterie van het bestaan en aan het zoeken naar een nieuwe identiteit van de ‘moderne mens’. Pessoa is in die zin Portugals enige en gehele bijdrage tot de grote Europese literatuur van de 20e eeuw.

Leen Vermeiren (Bornem)

Leen studeerde woordkunst aan het Conservatiorium in Antwerpen, waar ze in 1979 het Hoger Diploma woordkunst haalde met grote onderscheiding. Ze was meer dan 30 jaar actief in Vlaamderen en Nederland als lesgever voordrachtkunst en spreektechnieken en bracht poëzievoorstellingen voor duizenden schoolkinderen. Bij VGEE Hamme was ze enkele jaren spelend lid en deed enkele opmerkelijke regies. Ze maakte haar droom waar om Portugees te gaan studeren aan de universiteit van Coimbra, om Pessoa in zijn originele taal te kunnen lezen en woont sinds 2003 in de Serra da Estrela, waar ze ook Portugese les geeft aan buitenlanders die daar wonen.

Met ‘Alles voelen op alle wijzen’ trok Leen 35 jaar geleden al heel Vlaanderen rond. De Portugese versie ging in 2014 in Lissabon in première, toerde in Portugal en komt nu weer een beetje ‘thuis’.

 

Klik hier om tickets te bestellen (€7 consumptie inbegrepen)