Koninklijke Toneelvereniging Voor God en den Evenmensch

Jonge acteurs aan het werk in JonkGoed

(Uit Het Nieuwsblad – JVDV – 25 januari 2013)

Do Van Ranst regisseert 21 jonge acteursin een eigenzinnige productie JonkGoed , een compilatie van uit het leven gegrepen sketches.

De jongeren tussen 9 en 18 jaar zijn lid van de jeugdafdelingen Veeg! en Overstekend Wild van toneelvereniging Voor God en den Evenmensch.

‘Ik selecteerde een verzameling knappe theaterteksten voor jong- en (minder)oud, waarin meestal de relatie ouder en kind centraal staat’, licht jeugdauteur en regisseur Do Van Ranst toe.

‘Vaak worden de rollen letterlijk en figuurlijk omgekeerd in grappige maar ook dramatisch geladen situaties thuis, in de straat en op school. In Blijven oefenen bijvoorbeeld staat een jonge meid op de bus te wachten en ze krijgt pertinente vragen van een man die steeds dichter komt. In Dementie is een vak oefent een opa in irritant zijn en belt zijn kleinzoon uit bed voor een verwarrend gesprek. In Vies! nemen twee schavuiten onze eetgewoontes onder de loep. Doe open! laat ouders naar scheermesjes en ander zelfmoordmateriaal zoeken terwijl dochterlief treurt om haar ex-lief.’

Yentl Scheirs (17) is na deze productie de jeugdtheatergroep ontgroeid. ‘Ik speelde al mee als kleuter en geniet nog steeds van de gedreven begeleiding van Do’, zegt de student humane wetenschappen. Hij vertolkt vier rollen in JonkGoed . ‘De aaneenschakeling van korte stukjes maakt de voorstelling heel speciaal’, weet Yentl, die graag wil doorgroeien in het grote toneelgezelschap.