Koninklijke Toneelvereniging Voor God en den Evenmensch

Suzan Peeters – Ceci n’est pas un accordéon

Suzan Peeters (°1999) begon op 8-jarige leeftijd accordeonles te volgen bij Eddy Flecijn aan de muziekacademie van Sint-Niklaas. Geboeid door het veelzijdige instrument, vervolgde Suzan haar accordeonstudies aan het KASK, het conservatorium van Gent bij Philippe Thuriot. In 2020 werd Suzan geselecteerd om een jaar aan de Royal Danish Academy of Music in Kopenhagen te studeren, waar ze het voorrecht had les te krijgen van o.a. Geir Draugsvoll, Hanzhi Wang en Bjarke Mogensen. In juni 2022 behaalde Suzan haar masterdiploma klassiek accordeon aan het KASK. Pas afgestudeerd en vol frisse input baant Suzan haar weg om de accordeon in een nieuw daglicht te plaatsen, los van alle tradities en clichés. Grote inspiratiebronnen in deze zoektocht zijn Pauline Oliveros, Andreas Borregaard en Emilie Škrijelj.

Suzan is geïntrigeerd door het elektronische klankkarakter van de accordeon. Ze experimenteert met nieuwe klankkleuren- en texturen van het instrument, waarmee ze de illusie tracht te creëren van een synthesizerklank. De combinatie met live electronics maakt de lijn tussen akoestisch en elektronisch nóg waziger. Haar focus ligt momenteel op nieuwe muziek, minimalisme en vrije improvisatie.